неделя, 24 февруари 2013 г.

"Защо това струва толкова?"


Здравейте!

Днес в „Тройно въже” споделяме статия на Йоана Томова – декоратор, аранжор-флорист с име и дългогодишен опит.
Смятаме, че това, което е написала важи в голяма степен не само за работата на флористите, а за всички, които опитват да бъдат повече от търговци, да се докосват до изкуството в работата си и да предлагат на клиентите си повече от услуги – сбъднати мечти.

"Защо това струва толкова?


19.02.2013г.


     Този текст съм го писала под формата на и-мейл десетки пъти, в отговор на въпросите на моите булки и реших, че е крайно време да го споделя на място, където всички ще го видят, и ще са наясно какво да очакват, за да не си губим времето взаимно.
Ще започна малко отдалеч: 
     Аз работя като аранжор и декоратор вече тринадесет години и имам зад гърба си стотици сватби. Работила съм с четири сватбени агенции, като паралелно с това съм правила и собствени събития. Работила съм и в цветарски магазин над 6 години. Била съм един път булка, два пъти шаферка и три пъти кума. Завършила съм курс за сватбени агенти и библиотеката ми е пълна с книги и списания касаещи цветята, аранжирането и декора, и организацията на събития. Преди две години имах честта най-добрият сватбен агент в България да ме покани, да работим заедно и от тогава правим едни от най-запомнящите се събития.
   Т.е. смятам, че вече съм натрупала достатъчно опит като декоратор  и няма тепърва да се уча на гърба на младоженците и техните сватби. Освен това за мен аранжирането и организацията не са просто хоби, което практикувам в свободното си време, а професия към която се отнасям изключително сериозно. Фирмата ми плаща данъци, осигуровки, сметки и наем на ателието, в което работя. За да изпълнявам разностранните желания на моите клиенти вече съм се сдобила и с доволно количество реквизит, /шатри, вази, панделки, материи, арки, стойки, свещници, деко елементи, материали за аранжиране, инструменти, осветление и т.н./ който има нужда от правилно съхранение. 
Всичките тези уточнения целят да обясня, че аз не съм продавач на едро на цветя и това каква е цената на една роза на борсата не означава, че такава ще бъде цената й в аранжировката на масата например.
За да стигне тази роза от борсата до вашият букет има много дълъг път, който трябва да извърви.
Ще се опитам наркатко да опиша този процес и то в идеалният му вариант за сватба от 100 човека.
            1. Първа среща с булката. 
/визирам булката, тъй като процента на младоженците, които се интересуват от украсата е нищожен и обикновено кореспонденцията и разговорите ми са свързани предимно с дамите/
Тази среща обикновено протича между 3 и 5 часа и това е само първата среща! На нея започваме с плановете и мечтите, как да протече сватбата, къде да има украса и каква да бъде тя, колко ще са главните действащи лица в събитието освен младоженците и кумовете- "Ще има ли шаферки и шафери, за тях ще има ли бутониери, гривни, диадеми, корсажи? На официалните гости ще слагаме ли бутониери? Каква ще бъде колата- ще има ли украса тя и каква е подходящата форма? Ами църквата, и там искаме украса като "по филмите",  за изнесеният ритуал ще ни трябва арка от цветя и пътека обсипана с розови листенца... Разбира се ресторанта трябва да е най-впечатляващ,защото там ще се проведе по-голямата част от сватбата. Искаме декор зад младоженската маса и много цветя и свещи, а масите на гостите да са приказно украсени с високи вази и пищни аранжировки от цветя, кристали, свещи и т.н."

   Мечти, мечти, мечтите са безплатни, но за изпълняването им са нужни финикийски знаци т.е. всичко това струва пари.

            2. След първата среща, аз трябва в рамките на една седмица да проуча всички цени на цветя и материали, които ще влезнат в дадената декорация, да планирам точния брой цветя по видове и цветове и да се надявам, че доставчиците ще ми изпълнят поръчката за въпросния ден. Писането на една оферта или идеен проект отнема от 5 часа до няколко дни. 
Да правилно сте прочели.. и не защото аз пиша бавно, а защото намирането на подходящите снимки, които да визуализират идеята ми за дадения проект отнема време, освен това аз винаги се опитвам да направя нещо ново и различно, т.е. няма как да намеря подходящата снимка и се налага да я "нарисувам" с помощта на програма, което също отнема по няколко часа и то само за една снимка!
            3. Изпращам вече оформения идеен проект .
            4. След неколкократно разменени файлове и имейли стигаме до консенсус по дизайна и крайната сума на декорацията.
            5. Един месец преди сватбата се поръчват цветята, а междувременно трябва да се осигурят всички необходими материали и реквизит за декора.
            6. В зависимост от вида на цветята една седмица преди сватбата те започват да пристигат:  за лилиума са необходими 3-4-5 дни, за да се отворят цетовете и да не се изхвърлят повече от половината неотворени пъпки,  повечето градински видове се взимат в деня преди сватбата, тъй като са изключително нетрайни, да не говорим за фалаенопсиса /вид орхидея/, който е желателно, ако е в саксия да се вземе даже месец преди събитието. 

 За да бъдат цветята свежи и прекрасни в големият ден е необходимо всеки ден да се сменя водата във вазата и да се подрязват, а непосредствено преди аранжирането им да се обработват с препарати за по-голяма издръжливост. Освен това цветята се съхраняват при определена постоянна температура и влажност, което задължава наличието на климатици. След като цветята се докарат от борсата се разопаковат, прочистват от листата, подрязват се и се подреждат по видове в съдове с вода. Както сами се досещате всичките тези операции не се случват с магическа пръчица, а един или няколко човека дни наред полагат грижи за  цветята, докато дойде времето за аранжирането им.

            7. В деня преди сватбата започваме с аранжирането на отделните елементи- цветните аранжировки са подредени в специални гъби напоени с вода, което запазва свежестта им до края на събитието, дори и при по-високи температури. Колко флористи ще вземат участие в този процес зависи от броя и големината на аранжировките. 

  За оформянето на различните типове украси и аранжировки се използват най-разнообразни материали, инструменти и аксесоари, като започнем от най-елементарната  пиефлора, която вече е в най-различни форми и размери, /от стандартната тухличка през сферите, кръстове, сърца, рингове/  на основи, с вакууми, в мрежи, за залепване, за окачване, микрофони, бутониери, минем през цветарските лепила, тиксо, телове, кърфици, телбод, вакуумчета, панделки, деко елементи- всичко това също струва пари и тъй като аз лично работя само с качествени материали трябва да призная, че някои от тях са доста скъпи!

            8. Големият ден! Много рано сутринта се изработва булчинският букет, бутониери, гривни, диадеми и букети за шаферките, тъй като те са най-нетрайни и се налага да се направят в последния момент.
 След това всички аранжировки, цветя, реквизит и инструменти се товарят в бусове, и се закарват в определените локации - църква, ритуална зала, ресторант.

Времето за украсяване на ресторанта е много относително понятие и в повечето случаи зависи от това, колко време ни е отпуснал управителя му, но в общият случай се състои в : 
 Обличане на столовете с калъфи и поставяне на панделка, поставяне на т-шлайфер на покривката, подреждане на салфетки, подреждане на вазите с аранжировки (понякога е необходимо на място да се довършват, тъй като превозването изисква някои елементи да се аранжират на място върху вазата) , поставяне на свещниците и свещите, посипване с камъчета, кристали или други деко елементи, Играждане на декор зад младоженската маса, поставяне на материи или лампички, подреждане на аранжировката, свещите и другите деко елементи. Подреждане на тейбъл и плейс картички. Изчистване на залата, снимки.

  Междувременно няколко човека от екипа сноват из града, за да украсят църквата и ритуалната зала  /в повечето случаи с едни и същи елементи, за да се намали бюджета за украсата/ в битка с часовника и влизащите, и излизащи сватбари от предишни и следващи сватби, защото ако за някой не е известно, сватбите се записват през 20 или 30 минути -време, в което гостите да влезнат в залата, да протече ритуала, да се снимат и да излезнат, а понякога и да се поздравят след ритуала.
            9. В ресторанта: пристигат гостите - в много случаи от минути до няколко часа преди определеният в поканата и започва веселбата.
            10.След като и последният гост си е тръгнал  /независимо от часа/, ние се връщаме в ресторанта и започваме с прибирането на наетия от младоженците реквизит- декори, вази свещници, калъфи, панделки и т.н. Закарваме ги в ателието и ги подготвяме за следващото събитие - измиване, изпиране, изглаждане /който  е гладил 300 панделки от органза, знае за какво говоря / и т.н.


        Т.е. във цената на едно цялостно аранжиране и декор на събитие влизат: 
Дизайн, цветя, материали, консумативи, наем на реквизит, хонорари на флористите и асистентите, транспорт и логистика, и не на последно място - опит и ноухау!


 Има един човек в нашия бранш, който безкрайно уважавам и от който се уча всеки ден, ето какво казва той по повод цената на нашите услуги:
      "You are not only selling flowers: you are also selling your design, talent and overhead"

Preston Bailey

а именно 

 "Вие не само продавате цветя, вие също така продавате вашия дизайн, талант и разходи." Престън  Бейли


   Ето и  една много интересна статия за начина, по който той ценообразува една от най-популярните си аранжировки.

Моля да обърнете внимание на цената на труда на флорист от екипа му!

Picture  via i-net

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи посетители на "Тройно въже" вашето мнение е важно за нас. Благодарим на всеки, решил да го сподели!