вторник, 12 февруари 2013 г.

НА ФОКУС с Александър Карчински- 2част

Привет, приятели!
Преди няколко дена ви споделихме част от разговора си с фотографа Александър Карчински и ви показахме някои от прекрасните му снимки. Днес може да прочетете продължението на интервюто ни с него.


-Предлагаш ли различни пакети с услуги и какви са?
-Предлагам 5 пакета, като базисният е 500лв, а най-скъпият е 3000лв. Като към всеки пакет могат да се добавят или махат  екстри и цената да се коригира. Понеже нещата, които включват пакетите, изглеждат малко объркващи и специфични в писмен вид, предпочитам да ги обяснявам на живо. Също така различни младоженци имат различни изисквания и цената може да варира. Друга причина да не правя неразбираем и дълъг списък с подробностите е, че държа на среща с младоженците преди да са ме ангажирали за сватбения си ден. Младоженците, които искам да снимам, не ги бърка дали снимам по-скъпо или по-евтино от други фотографи… те ме избират защото държат да получат снимки снимани от мен и по моя начин.







-Какво е необходимо за една красива и различна сватбена сесия ?
-За красива сватбена сесия са нужни: спокойствие и добро настроение у младоженците, красива обстановка, добър фотограф с добра техника…. и може би най-важното - време. По принцип в деня на сватбата са нужни поне 45 минути. А хиляди пъти по-добре е да се направи следсватбена фотосесия на живописно и приятно място. Тогава младоженците не се притесняват, че ще закъснеят за някой ритуал или, че гостите ги чакат. За съжаление повечето хора смятат, че не им се губят време и пари за да  отидат на някое красиво място, облечени в сватбените си дрехи и отново да си правят прическа и грим. А аз не виждам нищо лошо да си организират един излет или пътешествие с фотосесия, в което да се разходят до интересно място и да се забавляваме, правейки романтична фотосесия. После ще си имат една красива, рамкирана голяма снимка в хола. Хубаво е, че напоследък тенденцията да се прави следсватбена фотосесия си пробива път все по-често.




-Самотно занимание ли е фотографията или е задължително да работиш в екип? Това как се отразява на цената на услугата?

-В някои ситуации е по-добре да е един фотограф, в други е по-удачно да има двама фотографи. 

Ето преимуществата на двама фотографи:
  • Докато единият фотограф снима подготовката на булката, другият снима подготовката на младоженеца.
  •  Има 2 гледни точки… например докато единия фотограф снима слагането на халките по време на ритуала, вторият може да хване емоцията в лицата на родителите. Единият фотограф може да снима в близък план важните моменти, докато другият с широкоъгълния обектив може да хване младоженците с емоцията на заобикалящите ги хора. 
  •  Шанса да се пропусне някой ключов момент от сватбата е 2 пъти по-малък. 
  •  Младоженците ще имат 2 пъти повече снимки. 
  • Единият фотограф може да асистира на другия по време на фотосесията, защото тогава се ползват отражатели, светкавици и други атрибути, които сам фотограф не може едновременно да държи и да снима. 
  •  Когато са двама фотографите, единият може да рискува да се качи на  необичайно място и да направи снимки от по-интересна гледна точка или да снима с такива настройки, че да се получи интересен ефект. Ако фотографът е сам, не би рискувал да снима от нестандартна гледна точка, защото може да изпусне момента. Не би ползвал необичайни настройки в ключовите моменти, защото може да не се получи нищо. 
Ето минусите на двама фотографи:
  •  Вместо един фотограф да се пречка постоянно пред младоженците, се пречкат двама.
  • Струва двойно по-скъпо.




-Вярно ли е, че с подходяща обработка от почти всеки кадър направен с добра техника, може да се получи и добра снимка? Какъв дял в работата на фотографа заема Фотошоп?
-Ако вземеш едно лайно и го сложиш в питка за дюнер, и добавиш пилешко месо, пържени картофи, домати, краставици, зеле, чеснов сос, люто, кетчуп, майонеза, и горчица - сигурно ще е по-вкусно.

-Какво друго снимаш?
-Абитуриентски и тинейджърски фотосесии, детски фотосесии, рекламна фотография, която обикновено е с помоща на Яшо (Явор Седянков). Снимали сме за множество фирми - конфекция на модна къща "Стела Белчева", конфекция "Данини", фабрика за консерви "Терабелла ООД", "Глори", магазини "Темпо" (Robbe Di Kappa), Форум агенция за преводи, ръчно изработени обеци на Жоржета Кралева, и други които вече съм забравил.  


-Кои са другите ти любими занимания извън снимането?
-Скално катерене, пътешестване, баскетбол, тенис на маса, шах, каране на сноуборд, ядене и….. сигурно пропускам нещо.

-Почиваш ли си от фотографията? По какъв начин?
-Почивам си от сватбената фотография през зимата. Използвам това време за да се самоусъвършенствам в сферата на фотографията. Почивам  по начините изброени в отговора на предния въпрос.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи посетители на "Тройно въже" вашето мнение е важно за нас. Благодарим на всеки, решил да го сподели!