сряда, 20 февруари 2013 г.

Как го правят?...Прескачане на метла

Снимка: vibrantbride.com

Здравейте!

Прескачането на метла е доста странен на пръв поглед ритуал.
Най-стари сведения го свързват с келтската и циганската култура, но ритуалът е бил разпространен и сред аборигени, и шамани. В древни времена той е бил свързван с плодородието.
В наши дни, прескачането на метла е широко разпространено в африканските държави, а практикуването му по време на сватбените церемонии се корени във времената на робството в САЩ.
Робовладелците забранявали на чернокожите да сключват брак. Това е била привилегия запазена за свободните хора. Робите е трябвало да крият любовта по между си и да провеждат тайно незаконни брачни церемонии. За символ на сключения между влюбените завет и встъпването им заедно в един нов съвместен живот служело, именно, прескачането на метла, което мъжът и жената правели едновременно.
Снимка: http://rhondapattonweddings.typepad.com 
Подобен ритуал те кара да се замислиш за значението на свободата, която имаш, както и за ценностите, които изповядваш.
Докато пишех за него си спомних за историята на Св. Валентин, който с риск за живота си венчавал римски войници, докато императорът по това време бил забранил браковете им...
И макар че днес светът се бори с всички сили за намаляване на робството под всякаква форма, тъжно е, че бракът е в голяма степен омаловажаван. 
Питам се дали е нужно да ни забранят да се женим, за да оценим брака или най-сетне ще се научим да ценим това, което имаме преди да ни го отнемат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи посетители на "Тройно въже" вашето мнение е важно за нас. Благодарим на всеки, решил да го сподели!