понеделник, 25 март 2013 г.

Сключване на църковен брак

*Статията е актуализирана, за да послужи на двойките, които ще се венчаят през 2014 г.
снимка:Александър Карчински
Здравейте, приятели!
В предни постове  ви описахме всички варианти за сключване на граждански брак (сключване на брак в Обреден дом, сключване на граждански брак с изнесен ритуал и сключване на брак в делничен ден в общината ), както и всички стъпки за случването му.
Дойде ред и на църковния брак и днес ще ви разкажем какво трябва да направите за да се венчаете в църква и колко  би ви струвало това.


1.Първото условие за църковна венчавка е младоженците да са сключили първо граждански брак и да представят брачното си свидетелство в църквата.


2.Следва да се избере дата, която е в почивен ден и не съвпада с официални църковни празници. 
Ето кои са ЗАБРАНЕНИТЕ ДАТИ за църковна венчавка през 2014г.:
Великденски пости:  2 март  до 20 април . Бракове не могат да се сключват още 2 дни след Великден, тоест до 22 април 
Богородични пости:  о1 август до 14 август.
Петрови пости:   22 юни до 29 юни 
Коледни пости: От 15 ноември до 25 декември всяка година.
Кръстовден – 14 септември
Рождество Христово – 25 декември
Богоявление – 6 януари
Сретение Господе – 2 февруари
Свето Благовещение – 25 март
Цветница – 13 април 2014 година.
Възнесение – 29 май 2014
Петдесетница – 8 юни
Преображение – 6 август
Успение Богородично – 15 август
Рождество Богородично – 8 септември
Въведение Богородично – 21 ноември
3. Младоженците, както и двамата кръстници, трябва  да са  официално кръстени в православна църква, и да имат издадени кръщелни свидетелства.
4.Месец преди сватбата е нужно да отидете в избраната църква и да запазите дата за венчавката. Там записват имената на младоженците, както и уречения час, и ден.


5.Заплащането за църковния обред се случва в деня на записване и цената за венчавката в различните църкви е различна. Позволяваме си да публикуваме цените на две от русенските църкви:
ХРАМ "СВЕТА ТРОИЦА" (площад "Света Троица" 9)
Венчавката в " Света троица" струва 175лв. и в нея са включени:
  • Такса на  венчавката - 90лв
  • Такса за видеооператор - 30лв.
  • Такса за за позволение да се правят снимки - 10лв
  • Църковен хор - 45лв
ЦЪРКВА "СВЕТИ ГЕОРГИ" (ул. " Шести септември" 69)
Венчавката в "Свети Георги" е на цената от 120 лв. и в нея са включени:
  • Такса на венчавката
  • Такса за видеооператор
  • Такса за фотограф
  • Църковен хор

6За църковната венчавка е нужно да си осигурите:
  • Бокал (1бр.)
  • Ритуални свещи (4бр.-две за младоженците и 2 за кръстниците + една за свещеника - в някои случаи). Имайте предвид, че в някои църкви забраняват внасянето на свещи закупени от друго място. За да нямате проблеми в последния момент, съветваме да уточните това предварително.
  • Пита, мед и бутилка (негазирано) червено вино.

Трябва да сте в църквата 10-15 минути преди уречения час в деня на венчавката.

3 коментара:

  1. здравейте, петдесетница прз 2013 не е ли на 23.06?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тогава е - допуснали сме грешка! Благодарим за корекцията! :)

      Изтриване
  2. Здравейте, казвам се Виолета Мери, аз съм от София, но се преместя в Националния парк Уотърн Лейкс Канада с моя съпруг. Думите не могат да обяснят колко развълнуван съм за възстановяването на счупения ми брак и сега съпругът ми е напълно обратно, след като напусна мен и децата ни за друга жена. Бяхме женени от седем години и в хода на нашия брак имахме серия битки, които ни запазиха, докато най-накрая не замина с мен и нашите деца и се премести в Австралия, за да бъде с друга жена. Той блокира всички средства за комуникация той ги прави невалидни. Научих, че животът ми е приключил и децата ми учат, че никога повече няма да видят баща си. Опитах се да бъда силна само за децата си, но не можех да контролирам болките, които измъчваха сърцето ми, бях погълнат от тъга и болка, защото наистина го обичах. Всеки ден и нощ мисля за него и винаги бих искал да се върне с мен, буквално бях луд и имах нужда от божествена намеса, затова казах на всеки един от моите проблеми на един мой приятел, който някога имаше подобни предизвикателства в нея брачен живот. Тя ме насочи към едно много силно име на човек Дъргиновия. Тя каза, че той е единствената причина за щастието, че тя се ползва до ден днешен Drigbinovia може да помогне, разбити отношения тя каза, че аз трябваше да го постави на опит. Свързах се с него по електронната поща адрес doctorigbinovia93@gmail.com и той ми даде инструкции какво да правя и аз го направих, а след това направи любовно заклинание за мен. За най-голяма изненада, след три седмици, съпругът ми ми се обади и ми каза, че ни липсва толкова, колкото и децата, бях толкова изненадан, сърцето ми беше изпълнено с радост и вълнение, и започнах да засенявам сълзите си. Той се извини за грешката си и се извини за болката, която е причинил на мен и децата. Така той се върна при нас, с много любов и радост, и от този ден нашият брак вече беше по-силен от преди. Благодарение на Дригинивова той е много могъщ човек, затова реших да споделя историята си заради жените и мъже, които са преживели това, което се е случило. Искам да знаете, че има решение. Drigbinovia е решението, истински и мощен заклинател, който се моли да живее дълго време, за да помогне на жените и децата в момент на болка. Освен това има заклинания за лечение на ХИВ, рак и т.н.

    ОтговорИзтриване

Скъпи посетители на "Тройно въже" вашето мнение е важно за нас. Благодарим на всеки, решил да го сподели!