петък, 15 март 2013 г.

НА ФОКУС с Явор Седянков- 2 част


Здравейте! Днес може да  дочетете целия ни разговор с фотографа Явор Седянков, както и да се насладите на още от прекрасните му кадри. Приятно прекарване!

-Вярно ли е, че с подходяща обработка от почти всеки кадър направен с добра техника, може да се получи и добра снимка? Какъв дял в работата на фотографа заема Фотошоп?
-А вярно ли е че има дракони, динозаври, тролове, елфи, хобити? Ето тук според мен е силата на фотошоп и другите програми. В това да се направят от малки  и почти незабележими корекции, до големи и впечатляващи манипулации с изображението. Всичко обаче си има идея, причина и цена.
Все пак фтошоп не улавя момента и емоцията. Но може да ви усмихне  и да ви сложи надпис кога и какво е снимано, ако това помага. Нещото, което определя стила на фотографа не е само подхода при снимане, но и характерния почерк при обработването на кадрите. Всеки е различен, така че е добре да разгледате точно такива кадри.
В моята работа обработката на снимките след сватбата е огромен труд. Преглеждането на суровия материал (средно 1000-1500 кадъра), редактирането и избора на кадри, които да разкажат историята на сватбения ден. След това започва корекцията на всички кадри, тези с качество и стойност. Едва забележима или по-обстойна, всичко зависи от стремежа ми кадрите, да са в стилово единство. И накрая остават около 100. В тях си позволявам по-задълбочен анализ и обработка.
 



-Предлагаш ли различни пакети с услуги и какви са?
-Предлагам няколко услуги и три пакета подходящи за заснемане на сватбено тържество. Цените на пакетите започват от 800лв. и достигат до 3000лв. Всички  пакети дават възможност за избор на следсватбена сесия или сватбена книга, включени в стойността на пакета.  С цел да разсея съмненията, че сватбените фотографи в Русе са недостъпни, студиото ми предлага и услуга предоставяща заснемане на деня на сватбата с  цена според дължината на събитието. Ето и пример за 10ч.- 500лв. Предлагам също красиви сватбени книги, сесии в отделен ден в три направления: Love Story, Lifestyle, Trash The Dress. 
Смятам за важно да спомена, че колкото и да са удобни пакетите и предварителните услуги, не винаги могат да съберат всички възможни желания в едно.  И тук един фотограф с опит би могъл да предложи конкретна оферта според желанията на младоженците и параметрите на тяхната сватба.
-Какво друго снимаш?
-Имам интереси в експерименталното кино/видео и реализирам проекти в тази насока. Един пресен - Възприемчивост на Апатията. Посещавам фестивали и концерти. Всъщност снимането на такива събития е доста забавно за мен. Обичам репортажната фотография,  концептуалната.
В професионален план снимам по проекти свързани със социалната фотография, репортажи от културни събития, рекламна и  корпоративната фотография - това последното е  когато някой бизнес има нужда от определен тип снимки. Всъщност Сашо (Александър Карчински) е писал вече за общата част в нашия бизнес. Мога да добавя проекти със МД. "Елиас Канети" , фондация Робърт Бош, доста и различни  фстивали в Русе и София.
-Кой е Явор Седянков?
-Това е или най-трудният въпрос, или отговорът е много прост.  Надявам се Човек.
И ако това е недостатъчно, ето трудната част.
А също така, обитател на планета, наречена Земя. Представител на Вид, който все още упорито се стреми да докаже роднинството си с маймуните. И това, докато  маймуните явно правят всичко възможно да се разграничат от човеците и последствията от разума (разум-присъща за вида функция,  с която  неговите представители се гордеят).  И  може би това е причината,  че дори да не носи електронен часовник,  той все още го намира за хитроумно изобретние. Само малко повече от "две хиляди години след като един човек бил прикован за някакво дърво заради това, че разправял колко хубаво би било, ако започнем ей тъй, за разнообразие, да бъдем добри един към друг". И почти четири хиляди от както един певец с арфа се опитал да говори подобни неща и да вразуми хората обитаващи земите, където се подвизава и той - Явор Седянков.  Горките маймуни... (всяко доказателство за роднинство на човеците с тях би обезмислило евентуалната им еволюция)
Та ако има еднозначна сентенция на отговора то: "Човекът Седянков е „галактически стопаджия“ във веществения свят и етнически землянин, магистър - скулптура (каквото и да значи това) с  диплома за учител. А да и „худдожник-автоматчик“, поне така пишеше във военнта ми книжка. 

-Самотно занимание ли е фотографията или е задължително да работиш в екип? Това как се отразява на цената на услугата?
-Така след "кой е Явор Седянков?", този е следващия въпрос, който ми човърка из главата. И какво намирам  там  множество Аз. Е няма как да е самотно. Иначе да, предпочитам да съм Аз  и ситуацията  в момента на кадъра. Казват че зад художник и магаре не се стои. Та и аз като уважаващо себе си магаре не обичам да има някой зад мен, когато снимам.  Събирането на мислите е начин да се запази концентрацията и вниманието през тези 10-12 часа от сватбата. Но ето тук помага и добрия екип, асистент и втори фотограф. Така поне не носиш сам дисагите.  Работата с  втори фотограф е много удачна за характера на доста от сватбите. В повечето случаи те започват на две различни места или пък булката се крие, а младоженеца и приятели минават през вратите (без да ползват бравите). Кумът разменя пръстени, корони (по време на венчавката) и винаги е с гръб. Това са само малка част от ситуациите, в които  два апарата в две различни места са добро решение. Добре  е когато има още една идея, още един поглед, още много отдавна отминали моменти. А как се отразява на цената, ами много добре, ако вие сте втория фотограф. И не до там добре на бюджета на сватбата, но си струва.
Тук е момента да споделя, че при решението за втори фотограф би следвало да се вземат в предвид някои неща:
- Има ли бърз и удобен вариант един човек да снима подготовката и на булката и на младоженеца. Пример и двамата са в един и същ, хотел, жилище...
- Голяма или малка е сватбата. Ако графика на сватбата е изпъстрен с множество събития, имате повече гости и богата програма логичният избор е още една гледна точка. Но ако вашето тържество е камерно и с не много натоварен график, вероятно един фотограф е достатъчен.
- Има ли  професионално видео и колко е голям екипа. Не е добре да се съберат много магарета на една поляна, е зависи от поляната.
- Какво мисли вашия фотограф за идеята да са двама.
 Аз лично виждам сватби заснети от две, дори повече камери и в много от ситуациите няма особена разлика в това което снимат те. Гледните точки са по скоро от сходен ъгъл или с подобен краен  резултат. Освен това е важен и стила на фотографа. Ако в малката стая с булката той се стреми към интимност, вълнение, очакване и иска  да улови ония момичешки моменти на суета, вероятно той няма да иска някой зад гърба си. В моя случай този някой е добре да е при младоженеца, а и там има повечко уиски. Да му мисли асистента той ще кара.
- и последно, но не по важност работата в екип дава възможност някой да бъде и шофьор, по -скоро търсач на силни усещания и враг на скобите и паяците.
-Кои са другите ти любими занимания извън снимането?
-Чета за снимането, гледам снимки. Фотографи и фотография, която харесвам и ме вдъхновява. В сватбения жанр: Jeff Ascough, Max Wanger, Chrisman Studios.
Пиша по малко ако намеря време, за сега само за себе си. Така си събирам многото АЗ в едно мнение.  Доста е трудно това начинание. Обичам киното и книгите. Следя някои режисьори и писатели. Нямам любими. Но имам предпочитани. 


-Почиваш ли си от фотографията? По какъв начин?
-Разглеждам произведения и прояви на съвременното изкуство концептуалното, неконвенционалното, илюстрация - фен съм и от дете.
Ровя се  в книги и форуми свързани с историята, най вече на балканите. Гледам да внимавам, не предозирам. И ако имам възможност посещавам интересни за мен древни места, при на с са в изобилие.
Обичам да скитам по-планините (нещо като Хайкинг) там ми е най-добре. Почивам си като прекарвам време със семейството си. Играя със сина си и вечно споря с жена си, защото не слушам.   Имам пороци - гледам английски футбол. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи посетители на "Тройно въже" вашето мнение е важно за нас. Благодарим на всеки, решил да го сподели!