сряда, 17 април 2013 г.

История за "буклите" и мечтите

Днес сме си поканили на гости Нина Спасова, тя е коафьор и собственик на салон, но преди да й задам дежурните въпроси много искам да ви разкажа нещо:). Познавам Нина от доста време и никога не забравих историята й. Започнах да работя в един малък салон, като маникюрист-рисуването има много приложения. Нина беше една от фризьорките в салона и когато нямах клиенти обичах да я гледам как работи, хванеше ли ножицата сякаш всичко друго изчезваше. За нея  разказаха как един ден е прочела обява, в която набират фризьорки, без грам опит се хваща и отива на място, обяснява, че мечтае от малка за това и сега няма да изпусне  шанса си.Чудех се дали не е изглеждала, наивно и несериозно, но все пак я взимат  в същия този салон, в който я срещнах. За броени месеци  от момиче, никога не хващало ножица става една от най-добрите. Когато се уморя от рутината и съм на път да се откажа от своята мечта отивам да погледам как Нина, не просто подстригва, а твори. Запознайте се с нея и никога не оставяйте желанията на сърцето си да тлеят.  
-Здрасти, Нина. От колко време се занимаваш с коафьорство и как реши да започнеш? Знам , че историята е интересна, разкажи ни я?
-Занимавам се с професията от 10 години. Относно как реших да се занимавам с това- просто сбъднах детската си мечта. Имах късмета да попадна на добър учител, който даде всичко от себе си за да бъда това което съм.
-Днес работиш в собствен салон, труден ли беше пътят до тук?
-Не беше никак лесно, но се гордея с това, което съм постигнала до момента. Разбира се, няма да спирам да се развивам и да вървя напред, и нагоре.
-Кой са нещата, от които черпиш вдъхновение за работата си?
-Вдъхновение са ми самите клиенти, стилът им на обличане, характерът им -отбелязвам, че това как говорят и се държат е от значение, защото така бих избрала точната визия, която ще отговаря на желанията им. Предполагам всички знаят, че фризьорите са и психолози, макар и без завършено образование за това :).
-Съгласна ли си,че фризьорът е личният лекар за косата на една жена?
-Абсолютно съм съгласна, фризьорът може да постави "диагноза" на косата и да препоръча правилните продукти, от които се нуждае.
-Кой са тайните на здравата и красива коса, може ли да се постигне тя дори, когато не ти е генетично заложена?
-За да бъде косата здрава и красива задължително е да се подстригва периодично ( веднъж на 2-3 месеца), да се използват правилните продукти според типа коса  и най-вече умерено третиране, като боядисване, изправяне и навиване. Препоръчвам на всички да не правят тези процедури сами, а да посещават фризьорите си. В салоните се използват професионални продукти, щадящи и правилно подбрани според нуждите на косата.
-Дай ни няколко съвета как да постигаме здраве и свежест за косите си?
-Хубаво е периодично да се правят подхранващи терапии, зависи разбира се кой от какво има нужда. За целта се доверете на фризьора си и се съветвайте повече с него. Когато тялото има нужда от лечение се обръщаме към лекарите си и те изписват лечение, така е и с косите ни.
-В навечерието на баловете ми се иска да поговорим за бъдещите абитуриенти. Кой са последните модни тенденции и как трябва да изглежда прическата на една млада красива дама в балната нощ според теб?
-Актуални в момента са небрежни или естествени коси с леко преливни кичури, които дават един страхотен завършек на балната прическа. Момичетата на тази възраст са достатъчно красиви и наша работа е да подчертаем това. Да накараме хората да забележат момичето, а не само прическата или грима.
-Случва ли се често клиентите да оставят избора за прическа в твоите ръце?
-За моя голяма радост се случва доста често. Това, че клиентите ми се доверяват изцяло, ме кара да се чувствам щастлива и горда.
-Да поговорим малко за сватбените прически, по какво се различава една сватбена прическа от тази за прием или специален случай?
Сватбената прическа изисквали повече умения и време от страна на фризьора?
-Сватбеният ден е един от най-важните в живота на всяка жена, от собствен опит го знам :). Затова, когато правя сватбена прическа се старая да дам всичко от себе си, за да може булката да се чувства спокойна, и когато разглежда снимките да харесва всяка една част от прическата.
-Има ли булка, която няма да забравиш и защо?
-Има една, която няма да забравя,  защото направих абсолютно нестандартна и шантава  прическа. Много харесвам различните неща, винаги съм бягала от рутината.
-Как би посъветвала булките и абитуриентите да подхождат към избора си на прическа?
-Трябва да съчетаят прическата с облеклото, да се съобразят със стилът си като цяло (как се обличат и какви прически си правят в ежедневието), за да може да се чувстват комфортно в празничния ден.
-Не мога да не спомена , че ти си част от екипа на „Сватбата на нашите мечти”. Защо реши да участваш в това начинание?
-Защото много ми хареса идеята и имаме възможност  да зарадваме една двойка, която ще заслужава това.
-Ти ще си специалиста, който ще се погрижи за част от визията на младоженците ни съвсем безвъзмездно, смяташ ли , че това може да не е единичен случай , а да стане практика?
-Бих се радвала да има още такива случаи, защото много хора не могат да си позволят всичко, което ние ще им дадем. Да видиш колко са щастливи хората е най-голямото признание за това което правиш.
-Просто занаят или изкуство е за теб работата ти?
-Изкуство, защото всяка коса за мен е платно на, което трябва да нарисувам най-красивата картина.
-Какво би посъветвала момичетата и момчетата тръгнали по пътя на коафьорството?
-Съветвам ги да продължат да учат, дори и след като са започнали да практикуват, защото тенденциите се менят постоянно и винаги има какво да се научи.
-Случвало ли ти се е да искаш да се откажеш от професията, защо? Какво те накара да останеш в бранша?
-Никога не съм мислила да се отказвам от професията си, смятам че това е моето призвание. Много съм  щастлива когато работя.
-Един коафьор трябва ли да има талант за това или може да се научи, като занаятчийство?
-Трябва да има талант. Всеки може да научи суровия материал, но след това трябва да го развиеш по твой си начин. Ако таланта го няма не могат да се получат нещата.
-Кой са най-трудните моменти в работата ти?
-Работата ми дава само удоволствие и не мисля че има нещо което да ме затруднява.
-Как си почиваш от умората в професията и има ли пренасищане?
-Няма пренасищане, винаги се правят нови и различни неща, както хората така и прическите им са различни. Има разнообразе и това ми стига.
-Има ли някой от който все още се учиш и възхищаваш в бранша?
-Винаги ще се уча, защото искам да се развивам. А  дали имам някой, на който се възхищавам- има. Всички сме различни и винаги можеш да видиш нещо ново, дори и от твои ученици. 
  
 Не знам дали прочетеното е било интересно за вас, но от както познавам Нина искам да разкажа тази история и тя съвсем не е с цел да  рекламирам някого. Мечтите винаги са от значение, ако имаш смелост да ги последваш и нейните "Фукли с букли" са доказателство, че умения и опит се придобиват, но първо е нужно да си имал своята малка детска мечта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи посетители на "Тройно въже" вашето мнение е важно за нас. Благодарим на всеки, решил да го сподели!