неделя, 7 април 2013 г.

На ФОКУС с Цветан Папазов- 2 част

Здравейте!
Днес ви предлагаме да прочетете продължението на разговора ни с Цветан Пазаов.Приятно четене!
-Колко време преди сватбата (в идеалния случай) е необходимо младоженците да ангажират видеооператор? 
-Тук мисля, че колкото по-навреме – по-добре, с което би се избегнало неудобството да звъниш в последния момент на един, втори, трети оператор, понеже се оказва, че тази дата вече им е заета, ако да речем това остане за последния месец, или още по-лошо – за последните дни преди сватбата. Има и друго – ако си решил, че искаш да те снима точно определен човек или екип – с по-ранна дата можеш  да си по-спокоен и със сигурност шанса да наемеш конкретния оператор ще е по-голям.
-Много младоженци избират за видеооператор и фотограф един и същ професионалист. Как, според теб, това се отразява на услугата и ти би ли го практикувал? 
-Ще започна отзад напред – не, не бих.  И с риск следващите редове да не се харесат на някого аз бих попитал: А какво ще кажете, ако този, същия професионалист, можеше и да им пее през това време...?!? Моето мнение е, че това е несериозно поради редица причини, които не смятам за нужно да изброявам в детайли. Все пак става дума за един от най-важните дни в живота; не мисля, че е оправдано да се прави компромис именно със най-ценното, което остава след време – спомените. Сякаш има хора, които искат сватбата да им се случи по най-добрия начин и за всичко са готови да си платят само и само в самия ден всичко да е на ниво. Съгласен съм – трябва да бъде на ниво, понеже това определя и начина, по който младоженците ще се чувстват през този специален ден. Но идва и следващия момент – за да стане това на практика, бюджета става големичък. И сега идва и въпроса – „от какво да спестят” – ами... за съжаление много често от фотограф и оператор. Но много двойки пропускат един важен факт – именно нашата работа е онази, която след време ги връща към този ден. Това е споменът, който по мое мнение трябва да бъде на първо място в мисълта и плана за бюджет на всеки сватбен ден.
-Предлагаш ли различни пакети с услуги и какви са? 
-Да, пакети имам, но бих казал, че те могат да служат за някаква основа, тъй като винаги може да има нещо, което не е в пакета или да се потърси някаква комбинация от различни услуги в пакетите... Но общо взето пакетите предлагат различни комбинации -  заснемане от един или двама оператори, съответно със или без допълнително озвучаване на важните моменти, в които говора е основен елемент; различни варианти на крайния продукт – клип и филм, за които стана дума по-горе; така също различни отделни услуги, свързани с начина на заснемане и използваната техника, които могат да се добавят към тези пакети.


-Сам ли работиш или в тази професия е задължително да имаш екип? Това как се отразява на цената на услугата?
- Може би трябва да съм като бог Шива, за да успявам съвсем сам J. Работата в екип е важна, особено когато техническите средства, намесени в изпълнението на определен проект са повече. За цената – разбира се, че участието на повече хора струва повече – това е нормално. Работата на този екип, обаче е предварително калкулирана и заложена в цената. Точно по тази причина за мен е важно да знам, че двойката, която иска оферта от мен е на първо място запозната с моята работа и визията, която аз имам за сватбен филм, след което да уточним в разговор детайли по самия план за деня на сватбата и накрая заедно да изберем кое от нещата, които предлагам е нужно, кое не би било необходимо и по този начин да стигнем до най-обоснованата и разумна цена, която да е за точно конкретни параметри на услуги и продукти. Това е определящо за големината на екипа, който ще работи по заснемането и създаването на сватбения филм.
-Има ли комични моменти и гафове по време на заснемането на сватба, които няма да забравиш? Какво се случи? 
-Един от гафовете, които си спомням беше в следствие на невнимание от моя страна. Това, което стана беше, че когато една от картите на камерата се напълни и трябваше да я сменя бързо с празна, за да не изтърва нещо интересно от случващото се в ресторанта, се оказа, че празна карта нямам. Бях я забравил в една от другите чанти, а те бяха на около 120 км. От мястото на което беше сватбата.  В първия момент изтръпнах, но слава Богу, че не бях сам и човек от екипа спаси положението. В крайна сметка всичко мина гладко.
-Какво друго снимаш?
-Снимам в различни направления. Преди сватбения проект снимах и продължавам да снимам музикални клипове. Обичам също да снимам кратки филми. Иска ми се да снимам и реклама или нещо за бизнеса. Като цяло всичко, което има художествен характер. За това и сватбените ми филми имат такова излъчване.
-Кои са другите ти любими занимания?
-Аз съм музикант по образование, но след шестте години като артист-оркестрант в музикално-драматичния театър във В. Търново сега музиката ми е като хоби, с малки изключения. Обичам да играя с децата си, макар и по-рядко отколкото ми се иска да можех.
-Почиваш ли си от видеозаснемането? По какъв начин?
-От видеото си почивам с музика, от музиката си почивам с видео, а от двете си почивам, когато имам време със семейството си. Ама дето е казал някой си – луд умора нема :).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Скъпи посетители на "Тройно въже" вашето мнение е важно за нас. Благодарим на всеки, решил да го сподели!