четвъртък, 31 януари 2013 г.

Седмица на брака

Здравейте, приятели!

За краткото съществуване на блога неведнъж сме заявявали вярата си в ценността на брачната институция, в необходимостта от нея и в силата на брачния завет. Не на последно място искаме да кажем, че бракът не е необходимото зло и не е краят на щастието и свободата.   
На фона на множеството разпадащи се семейства, съжителствата без брак и огромния брой мрачни статистики е толкова хубаво да откриеш съмишленици - хора, които наистина изповядват същите ценности.

Ето защо с радост оповестяваме присъединяването си към една чудесна и същевременно много важна инициатива - Седмицата на брака. Тя се провежда ежегодно в повече от 12 държави по света от 07.02-14.02 и има за цел семейните двойки да чуят, че е възможно да имат щастлив брак, както и да бъдат подкрепени в усилията си за успешна връзка и укрепване на семейството.
Инициативата в България е популяризирана от различни граждански организации и личности подкрепящи брака и семейството, като координатор е Гражданско сдружение "Асоциация Общество и Ценности" (АОЦ).

Основното предизвикателство, което седмицата на брака отправя към брачните партньори, е  да поставят началото на редовни срещи насаме един с друг, в които да продължават да се опознават, да развиват по-дълбока интимност по между си, да търсят нови и различни начини да показват любов един към друг и да внасят разнообразие в иначе забързаното си ежедневие. 
Много идеи как да случите всичко това може да намерите на сайта посветен на инициативата.

Част от нея включва и разкази на щастливи семейни двойки за живота, който водят, значението, което има за тях бракът им и начините им да поддържат любовта си жива.
Три от двойките, които се осмелят да разкажат своята история до края на Седмицата на брака, ще спечелят награда
Една от тези награди предоставя именно "Тройно въже" и това е комплект красиви ръчно изрисувани чаши, които да бъдат чудесно допълнение към романтичните вечери на печелившата двойка.

Повече за условията на конкурса и наградите можете да намерите в публикация на страницата на Седмицата на брака.
Желаем успех на всички, които ще се осмелят да споделят историите си и им пожелаваме да бъдат нестихващо вдъхновение за други!

сряда, 30 януари 2013 г.

Сключване на граждански брак с изнесен ритуал

Привет от нас!
В предишната статия ви запознахме с необходимите стъпки за сключване на брак в делничен ден.
 Днес ще обърнем внимание на сключване на граждански брак с изнесен ритуал и всичко нужно за организацията и подготовката му. 

Снимка: http://www.bellethemagazine.com/
   

1. Запазване на дата, попълване на молба до кмета за изнесен ритуал и получаване на формуляри декларации за сключване на брак 
Избора на дата трябва да се съобрази с това, че изнесени ритуали с длъжностно лице се провеждат само в почивни дни или официално  обявени празнични дни (Пример: Велик ден).
Попълването на молбата до кмета и декларациите за сключване на брак     трябва да стане един месец преди датата на сключване на брак в  стая 122 в сградата на Обшина - Русе на ул."Петър Берон" ( Влиза се през задния вход – откъм цветарските магазинчета. Общината е с работно време  от 8.30 до 12.00 ч. сутрин и от 13.00 до 17:30 ч. следобед). Цената на изнесения ритуал е 180 лв.
  
Декларацията за сключване на граждански брак може да  се изтегли и от страницата на  Обредния дом в гр. Русе ,  въпреки че каченият файл е от 2011г.

2.Необходимите лични данни и документи , които трябва да предоставите:
  • ЛИЧНИ КАРТИ и АКТОВЕ ЗА РАЖДАНЕ на  младоженците 
  • МЕДИЦИНСКИ СВИДЕТЕЛСТВА –  те не минават през Здравната каса и струват по 18 лв. на човек ( в Транспортна болница).
Нужно е  е да имате общо 4 екземпляра от формуляра за медицинско свидетелство – по един за Психодиспансера и по един за болницата.
Процедурата е  бърза  и можете да получите  медицинските си за половин ден. Задължително първо се минава  през Психодиспансера, а след това през болницата. Нямате нужда от заверка на  личния лекар.
Валидността на медицинските е 30 дена.
  • ПОПЪЛНЕНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ за сключване на брак – за тях са ви необходими и имената и ЕГН на кумовете.
  • ФОРМУЛЯР МОЛБА до кмета - получава се при записването в стая 122 и е нужно да сте уточнили датата, часа и мястото на сключване на брака. 
  
3. В уречения ден и час на посоченото  място пристига длъжностно лице, което извършва церемонията по подписване на граждански брак. Необходимо е да са налични брачните халки, шампанско и 2 броя чаши за празничната наздравица.  


неделя, 6 януари 2013 г.

Сключване на граждански брак в делничен ден


Здравейте!
Започваме годината с малко полезна информация за бъдещите младоженци в Русе.
Снимка: http://www.sedonabrideblog.com
Сключването на граждански брак в делничен ден е добър начин да облекчите сватбения си бюджет, както и напрежението и натовареността в самия сватбен ден. 
Ако и вие мислите така, или все още не сте решили, запознайте се със стъпките, които трябва да изпълните, за да се подготвите:

  1. Запазване на дата за подписването и получаване на формуляри декларации за сключване на брак – стая 122 в  сградата на Община - Русе на ул."Петър Берон" ( Влиза се през задния вход – откъм цветарските магазинчета. Общината е с работно време  от 8.30 до 12.00 ч. сутрин и от 13.00 до 17:30 ч. следобед).
Декларацията за сключване на граждански брак може да изтеглите и от страницата на Обредния дом в гр. Русе ,  въпреки че каченият файл е от 2011г.. 


  1. Необходими лични данни и документи, които да представите не по-късно от седмица преди запазената дата:
  •  ЛИЧНИ КАРТИ и АКТОВЕ ЗА РАЖДАНЕ  на младоженците.
  •  МЕДИЦИНСКИ СВИДЕТЕЛСТВА – не минават през Здравната каса и струват по 18 лв. на човек ( в Транспортна болница).

Необходимо е да си закупите общо 4 екземпляра от формуляра за медицинско свидетелство – по един за Психодиспансера и по един за болницата.
Процедурата е максимално опростена – можете да се сдобиете с медицинските си за половин ден. Първо се минава задължително през Психодиспансера, а след това през болницата. Не е необходима заверка от личния лекар.
Валидността на медицинските е 30 дена.

  • ПОПЪЛНЕНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ за сключване на брак – за тях са ви необходими и имената и ЕГН на кумовете.

  1. В уречения ден и час бракосъчетанието се извършва на същото място в Общината. Залата побира до 15 души гости. Могат да се носят халки и шампанско, но не са задължително изискване. Допускат се снимки. Има кратка церемония. ВСИЧКО Е БЕЗПЛАТНО.